Miksi perustimme konsulttitoimiston, vaikka Suomi on väärällään toimistoja

Ehkä olemme ylioptimisteja ja uskomme, että konsultointiala on kaivanut itse oman hautansa ja hypännyt sinne vapaaehtoisesti. Olisi aika palauttaa maine erittäin tärkeälle työlle, jolla yrityksiä autetaan nousemaan suosta tai jatkamaan menestyksellistä toimintaa vuosia eteenpäin. Konsultti nimikkeen ei pitäisi olla kirosana työyhteisön suussa, vaan konsultin pitäisi olla arvostettu ammatillinen tukija koko yhteisölle.

Konsultteja, sparraajia, valmentajia, coacheja, kehittäjiä, ohjaajia, kouluttajia… rakkaalla lapsella on monta nimeä. Pelkällä tittelillä ei kuitenkaan tehdä tulosta vaan teot ratkaisevat. Lopputuloksena pitää olla konsultin lähdettyä konkreettisia kestäviä tuloksia. Päivän tai parin kampaviinerisessiot turhauttavat ja jaetut materiaalit ja ohjekirjat kotiin vietäväksi päätyvät saunanpesän sytykkeeksi. Innostavallakaan hetken hurmalla ei rakenneta kestävää taloudellisesti kannattavaa yritystä, joka kestää pienet ja joskus isommatkin myrskyt. Konsultin kädenjäljen tulisi kestää ”tarkistuskäynti” puolenvuoden jälkeen, jolloin todetaan, että kylvetty siemen puskee jo vankkaa kasvia.

Kuinka konsultointiapu sitten kohtaa yrityksen tarpeet? Kaupankäynnissä on aina kaksi osapuolta, ostaja ja myyjä. Kauppa syntyy, kun osapuolten tarpeet kohtaavat ja molemmat ovat tyytyväisiä. Jos lopputulos ei ole sitä mitä oli ajateltu, on pakko kysyä: Myikö myyjä oikean tuotteen vai ostiko ostaja väärän tuotteen, vai toisinpäin? Kumpi siis on ensin, muna vai kana? Joudumme pohtimaan sekä sitä minkälaista palvelua on tarjolla myynnissä että sitä kuinka hankintapäätöksiä konsultaatioavusta tehdään.
Tärkeintä on, että asiakkaana osaa arvioida tarjontaa ja seuloa siitä tarpeeseensa vastaavan avun. Aikapaineet ja odotukset nopeista, tehokkaista, lähes taianomaisista ratkaisuista ovat johtaneet tarjoamaan valmiita pikamenetelmiä ja paketteja.

Liiketoiminnan yksittäisten osien tarkastelu ja kehittäminen erillään, usein erikseen tilattujen auttajien toimesta, on kallista ja tehotonta. Silloin ajaudutaan samaan tilanteeseen kuin puuveneen omistaja, joka ei huoltanut ja tervannut koko venettä vaan ainoastaan tukki reikiä sitä mukaa kun niitä ilmestyi. Osaoptimointi voi tuntua tehokkaalta, mutta tulee jatkossa kalliimmaksi kuin ratkaisujen etsintä kokonaisuutta tarkastelemalla.